Belangrijkste ontwikkelingen in 2020

1.2 Ambities

Fijne en gezonde leefomgeving

Een fijne en gezonde leefomgeving is één van de speerpunten van het nieuwe coalitieakkoord. Schone lucht en stilte zijn belangrijk voor mensen, net als voldoende ruimte en groen om te wandelen, fietsen en sporten. Cultuur en het rijke pallet aan erfgoed verbindt mensen en levert een belangrijke bijdrage aan de aantrekkelijkheid en identiteit van onze provincie. De komende decennia bouwen we veel nieuwe huizen en komen er meer mensen wonen in de provincie. Ook zullen we ruimte maken voor duurzame energieopwekking. Wij zetten ons in om daarbij de kwaliteit van de leefomgeving te behouden en te versterken. Zodat onze huidige en nieuwe inwoners hier nu en in de toekomst binnen onze provincie op een fijne en gezonde manier kunnen leven.  
Gezondheid staat in deze coalitieperiode centraal in ons omgevingsbeleid, in onze gebiedsontwikkelingen en in ons mobiliteitsbeleid. Gemeenten stimuleren we om gezondheid op te nemen in hun beleidsvoornemens. Door middel van innovaties moedigen we inwoners aan om zich gezonder te gedragen. Gezondheid wordt hiermee een integraal onderdeel van het provinciale beleid. In 2020 stellen we een sociale agenda vast om veerkracht, inclusiviteit, participatie en acceptatie van kwetsbare groepen te versterken. Ook het bestrijden van eenzaamheid, discriminatie en laaggeletterdheid heeft daarbij onze aandacht.

Mooie natuur, een duurzame landbouw en schoon water

Natuur is belangrijk voor het welzijn van mensen en de biodiversiteit in de provincie. Natuur levert gezonde lucht en schoon water, herbergt zeldzame en bedreigde soorten en maakt mensen bovendien gezonder. Wij vinden het
belangrijk dat de provincie groen is en groener wordt. Daarom zetten we in op het Natuurnetwerk Nederland (NNN) en kiezen we voor een doorontwikkeling van de groene contour om zo verbindingen te realiseren tussen gebieden met natuurwaarden binnen en buiten de huidige NNN.

De landbouwsector speelt een cruciale rol bij een aantal maatschappelijke opgaven. Denk aan bodemdaling, verduurzaming, leegstand van agrarische gebouwen en versterking van biodiversiteit. We realiseren ons dat dit alleen kan op basis van een rendabele bedrijfsvoering. Wij gaan aan de slag om samen met de sector en andere partners de omslag te maken naar kringlooplandbouw: duurzaam, natuurinclusief en toekomstbestendig. Daarbij willen we ook de verbinding tussen stad en land en boer en consument versterken.

Voor een goed leef- en vestigingsklimaat is het van belang dat wij ons beschermen tegen hoogwater, zorgen voor voldoende zoetwater en de gevolgen van wateroverlast en hittestress beperken. Samen met de waterschappen en het Rijk zorgen wij voor goed ingepast dijken die ons beschermen tegen hoog water en een watersysteem dat robuust genoeg is om de extremen op te vangen. Kwaliteit van water, zowel oppervlakte- als grondwater en biodiversiteit rond water hebben onze aandacht. In de stedelijke gebieden richten wij ons op waterinclusief bouwen; de stad als spons.

Sneller naar duurzame energie voor iedereen

De versnelde, wereldwijde opwarming van het klimaat stelt ons voor een grote opgave. Wij willen samen met inwoners, bedrijven, mede-overheden en andere partijen zorgdragen voor een tijdige transitie naar een duurzame, energiezuinige provincie. Onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen voor vervoer, activiteiten van bedrijven en de verwarming van onze huizen moet verminderen. Door heldere keuzes te maken, een grote inzet en investeringen maken we het mogelijk dat wij en onze kinderen prettig blijven wonen en leven. Wij zien de overgang naar duurzame energie als een vliegwiel voor het ontwikkelen van nieuwe duurzame bedrijvigheid en het opknappen, verduurzamen en aardgasvrij maken van woningen en wijken. Dit biedt ook kansen voor meer banen in de provincie, in allerlei sectoren en op verschillende niveaus. Ook kan het een bijdrage leveren aan een betere luchtkwaliteit. De energietransitie is een systeemverandering. We werken daarom nauw samen met een groot aantal partners om gezamenlijke doelen te verwezenlijken.  

Gezonde economie

Economische ontwikkeling is belangrijk voor banen en voor de kwaliteit van ons leven. Utrecht is één van de meest competitieve economische regio’s van Europa. Ons profiel van toonaangevende en innovatieve regio
op groen, gezond en slim wordt nationaal en internationaal erkend. Dat willen we graag zo houden en betekent dat we onze economie moeten aanpassen aan veranderende omstandigheden. Nieuwe (soms ook internationale) bedrijven die zich hier vestigen, bieden kansen voor duurzame groei van de provincie op het gebied van energietransitie, duurzaam en circulair bouwen, zorg en de maakindustrie. Onze inzet is erop gericht de economische ontwikkeling die past bij de provincie te versterken. Een ontwikkeling die in het teken staat van kwaliteit en duurzaamheid door innovaties. We werken samen met bedrijven, kennis- en onderwijsinstellingen en gemeenten om van maatschappelijke vraagstukken economische kansen te maken. Zo stimuleren we de circulaire economie. Daarin geven we zelf het goede voorbeeld. Wij investeren in de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij en ondersteunen familiebedrijven en het brede MKB bij veranderingen die nodig zijn om klaar te zijn voor de toekomst. We streven naar brede welvaart voor iedereen en werken samen om te zorgen dat we voldoende mensen praktisch en of theoretisch opleiden voor de banen van nu en morgen.

Levendige steden en dorpen

We staan voor een grote woningbouwopgave. Samen met gemeenten, corporaties en ontwikkelaars zorgen we ervoor dat er een versnelling komt in de woningbouw en dat deze woningen betaalbaar, toekomstbestendig en goed bereikbaar zijn. Samen met gemeenten willen we per regio de woningbouwprogrammering vaststellen. We sturen daarbij actief op het aanbod en de diversiteit van woningen en woonvormen en ondersteunen partijen om dit te realiseren. Ook is het belangrijk dat deze woningen in fijne, veilige en groene wijken en dorpen liggen, op fietsafstand van werklocaties en voorzieningen en met ruimte voor beweging, ontspanning en ontmoeting. Ook buiten de steden en dorpen is er meer ruimte nodig voor natuur en recreatie, voor het opwekken van duurzame energie met wind of zon en voor waterberging. De omgevingsvisie en - verordening die eind 2020 wordt vastgesteld is een belangrijk instrument om dit te realiseren. In dit kader ontwikkelen we samen met gemeenten een gebiedsgerichte, geïntegreerde aanpak van maatschappelijke opgaven en ontwikkelen we gezamenlijke omgevingsagenda’s.

Gezonde, veilige en duurzame mobiliteit

Om de steden en dorpen bereikbaar en gezond te houden, kiezen wij voor verbetering van het openbaar vervoer en geven we ruim baan aan de fiets. We bouwen nieuwe woningen en bedrijven in de buurt van openbaar vervoerknooppunten. Samen met het Rijk en de regiopartners werken we in het programma U Ned aan de samenhangende ontwikkeling van wonen, werken en bereikbaarheid voor de korte, middellange en lange termijn. Uitgangspunt is het inrichten van meerdere OV-knooppunten waar mogelijk met gemengde woon-werkmilieus. Deze knooppunten zijn onderling goed verbonden met hoogwaardig OV en er is een uitstekend fietsnetwerk. Ook zetten wij ons in om de verkeersveiligheid in de provincie te verbeteren en investeren we in het duurzamer maken van mobiliteit.

Samen komen we verder

Wij zijn als middenbestuur gericht op een open samenwerking. De veranderende samenleving vraagt om een bestuursstijl die uitnodigt om samen zaken aan te pakken. Wij zullen dan ook in een vroeg stadium burgers, gemeenten, organisaties en uw Staten uitnodigen om oplossingen aan te dragen voor de opgaven waar we de komende jaren voor staan. We stellen waar mogelijk relevante informatie beschikbaar via open data en de Staat van Utrecht. Wij doen onderzoek naar de pluriformiteit, toegankelijkheid en vitaliteit van de regionale en lokale media. Wij dragen zorg voor een organisatie waar de maatschappelijke opgaven centraal staan en ondersteunen de organisatie bij de ontwikkeling naar een meer professionele, daadkrachtige en wendbare organisatie. Wij zijn gebaat bij een organisatie die goed is toegerust om de opgaven uit te werken en realiseren. De ingezette organisatieontwikkeling heeft dan ook prioriteit.

ga terug